Moje dieťa má celiakiu, čo teraz?

Celiakia alebo trvalá neznášanlivosť imunitného systému voči lepkovej bielkovine – gluténu, postihuje 1 % európskej populácie. Ide ochorenie pri ktorom konzumácia gluténu vedie k chronickému zápalu, degenerácii a poškodeniu sliznice tenkého čreva. Znie to hrozivo, no v dnešnej dobe je na trhu množstvo potravín a prípravkov, ktoré celiatikom zjednodušujú každodenné fungovanie. Čo však s tým, keď celiakou trpí dieťa? Hlavne nepanikárte!

bezlepková diéta
Celiakiou trpí 1 % európskej populácie. Zásadou stravovania je vylúčiť zo stravy lepok.

Diagnóza jasná, kde začať?

Po potvrdení celiakie nasledujú 2 typické reakcie. Prvou je úľava, že ste konečne spoznali svojho nepriateľa, no hneď za ňou prichádza zhrozenie a otázka – čo len budem variť? Zuzana Guzmická, zakladateľka portálu www.bezlepkovyzivot.sk, tvrdí, že netreba zúfať. Ona sama je celiatička a hovorí, že celiakia v dnešnej dobe nie je žiadna katastrofa. Namiesto ľutovania sa, skúste túto novú skutočnosť poňať ako zmenu životného štýlu.

Krok 1: Štúdium a príprava

Strach z neznámeho je v každom z nás. Naštudujte si o celiakii a bezlepkových potravinách čo najviac. V úvode si to bude vyžadovať viac času, ale práve príprava vám pomôže začleniť bezlepkové potraviny do vášho jedálnička bez väčších problémov. Pri potvrdenej celiakii nestačí príjem lepku obmedziť, ale je potrebné vzdať sa ho úplne.

Celiakia však nie je len o múke! Veľa ľudí vysadí klasickú bielu či špaldovú múku, no zdravotné problémy pretrvávajú. Dôvodom je príjem na prvý pohľad skrytého lepku. Ten sa totiž ukrýva aj v niektorých džemoch, čokoládach, jogurtoch, kečupoch, horčici, octe, omáčkach či nápojoch. Alfou a omegou pri celiakii je pozorné čítanie etikiet.

Pozor si dajte aj na lieky. Pri kúpe vitamínov alebo probiotík (ktoré celiatici často konzumujú na zmiernenie príznakov ochorenia), nezabudnite lekárnika upozorniť, že máte celiakiu. Až 50 % probiotík obsahuje lepok.

Krok 2: Upovedomte okolie

„Najdôležitejšie je, aby bola o chorobe informovaná najbližsia rodina a okolie. Nezabudnite upovedomiť školu, škôlku aj vedúcich na krúžkoch. V škole pravdepodobne bezlepkovo nevaria, ak to aj tvrdia, radšej sa na to nespoliehajte a dieťaťu obed zabaľte. Porozprávajte sa s učiteľkou a vysvetlite jej, že aj malé množstvo lepku škodí“, radí Zuzana z portálu www.bezlepkovyzivot.sk.

Sadnite si s členmi vašej rodiny a vysvetlite im, čo je celiakia a ktoré potraviny sú dovolené. Pre starých rodičov prichystajte zoznam povolených potravín, ktoré si môžu zavesiť na chladničku. Ak v škôlke alebo škole nie je možnosť bezlepkového stravovania, nastavte sa na viac času stráveného v kuchyni prípravou desiaty a obeda.

Krok 3: Dajte sa vyšetriť

Celiakia je geneticky dedičná a môžu ňou trpieť rodičia aj súrodenci. „Je potrebné, aby sa na celiakiu vyšetrili všetci prvostupňoví rodinní príslušníci“, varuje Zuzana. S vyšetrením určite neváhajte. Možno sa cítite fit, no nepríjemné príznaky choroby sa neprejavujú u každého rovnako.

Krok 4: Porozprávajte sa s dieťaťom

Medzi najdôležitejšie kroky patrí komunikácia s dieťaťom. Ak je dieťa väčšie, chorobu mu nezatajujte. Naopak, vysvetlite mu riziká neliečeného ochorenia a dôvody, prečo si musí dávať pozor na to, čo počas dňa zje. Uistite ho, že pokiaľ bude v diéte dôsledné, nič sa mu nemôže stať. Prípadne ho zapojte do prípravy jedla a skúste si zo spoločného varenia spraviť zábavu.

Menším detičkám vysvetlite, že nemôžu papať to isté, čo ich kamaráti v škôlke. Aby si dieťa na novú situáciu zvyklo postupne, vypýtajte si v škôlke jedálny lístok na týždeň vopred. Uvarte dieťatu tie isté jedlá ale v bezlepkovej forme. V prípade raňajok, doneste do škôlky bezlepkový chlebík.

Niektorí rodičia zachádzajú ďaleko a sami si zvolia bezlepkové stravovanie. Zuzana to však neodporúča: „Osobne si myslím, že by rodičia príjem a výskyt lepku domácnosti mali rozhodne obmedziť, aby dieťa nebolo s lepkom v kontakte. Nebude mať tým pádom nutkanie, lepok konzumovať. Určite by na úplne bezlepkovú diétu prechádzať nemali, lebo nie sú celiatici a lepok v strave potrebujú.“

muffin
Porozprávajte sa s vašim dieťaťom a vysvetlite mu dôvody, prečo nemôže papať rovnaké jedlo ako jeho kamaráti.

Krok 5: Zásobte sa a prispôsobte kuchyňu

Urobte si dostatočne zásoby bezlepkových potravín. Dnes už nájdete bezlepkový kútik v každom supermarkete. Pre väčší výber vyhľadajte bio obchody alebo drogérie s ponukou bezlepkových doplnkov. Čo nezoženiete v kamennej predajni, ľahko objednáte z internetu.

Bezlepkovým potravinám vyhraďte samostatnú skrinku. Rovnako odporúčame zaobstarať si novú podložku na krájanie, nôž, panvicu aj varešky s ktorými budete pripravovať len bezlepkové jedlá. Majte na pamäti, že pri varení musí byť pracovná doska čistá a nože po krájaní klasického pšeničného pečiva vždy opláchnite.

pečenie bezlepkových muffiniek
V kuchyni budete tráviť viac času ako predtým. Môžete sa však tešiť na nové, bezlepkové recepty.

Krok 6: vybavte si preukaz ZŤP/ ŤZP

Celiakia je ochorenie na ktoré sa vzťahuje možnosť preukazu ZŤP. Na jeho vybavenie budete potrebovať tlačivo „Lekársky nález“, lekársku správu od špecialistu, tlačivo „Žiadosť o poukaz ŤZP“ a rodný list dieťaťa.

TIP: Zuzkine kokosovo-banánové palacinky bez lepku

Bezlepková diéta neznamená koniec sladkých jedál a maškŕt. Pripravte si s nami raňajkové palacinky, ktoré budete vášmu malému celiatikovi závidieť aj vy 🙂 .

Ingrediencie na 1 porciu (2 palacinky):

  • 1 banán,
  • 1 vajce,
  • 3 PL strúhaného kokosu,
  • bezlepkové maslo alebo kokosový olej (bez príchute),
  • na dochutenie drobné ovocie, med alebo bio javorový syrup.

Postup:

Banán roztlačíme vidličkou alebo rozmixujeme. Primiešame vajce a kokos. Na panvici necháme rozpustiť tuk a palacinky opekáme z oboch strán. Palacinky sú hrubšie, na štýl amerických lievancov. Hotové palacinky môžete dochutiť ovocím, medom alebo syrupom podľa chuti.

  • Komentáre
  • Podobné články
0
Inšpirácia Novinky Zaujímavosti

5 tipov pre dokonalú detskú izbu

0
Novinky Varíme deťom

Tekvicové variácie

0
Inšpirácia Novinky Varíme deťom Zdravie

Pripravte si s deťmi zdravú domácu zmrzlinu

Navigácia

Magazíny