Pri výrobe domácich nátierok máte vždy istotu, že do nich nepridáte stabilizátory, dochucovadlá, farbivá a že soľ bude použitá s mierou. Pripravili sme pre vás tri skvelé nátierky, ktoré sú zdravé, chutné a vhodné pre všetky detičky.
Sezónna ružová nátierka
Sezóna reďkovky je v plnom prúde a z tejto drobnej prvej jarnej zeleniny sa dá pripraviť vynikajúca nátierka. Čerstvá reďkovka je úžasnou zásobárňou živín, nájdeme v nej vápnik, draslík, fosfor, horčík, mangán, síru, kyselinu listovú, selén, zinok, železo… Tieto bielo-červené guľôčky obsahujú celý rad vitamínov skupiny B a dôležitý vitamín C. Reďkovková nátierka je jednoduchý spôsob, ako dostať veľké množstvo tejto zdravej zeleniny do vašich potomkov.
Ingrediencie
200 g reďkovky
1 tvaroh
100 g žervé, alternatívou sú 2 lyžice kyslej smotany alebo 2 trojuholníky taveného syra
soľ
Postup
Reďkovku v mixéri najemno rozsekáme, pridáme všetky suroviny a necháme poriadne spojiť. Ak je nátierka riedka, môžeme pridať 2 lyžice masla, ktoré ju zahustia. K tejto nátierke treba už len pečivo – zelenina je v nej.
Hrášková nátierka
Veľmi netradičná, ale zdravá nátierka z čerstvého hrášku je absolútna vitamínová bomba. Sezóna tejto obľúbenej zeleniny sa začne už o niekoľko týždňov, takže si tento recept určite uložte. Hrášok je obrovskou zásobárňou bielkovín, vitamínov skupiny B, je nabitý vitamínom A a C, železom, horčíkom i zinkom. Samozrejme, tieto sladké zelené guľôčky obsahujú veľa vlákniny.
Ingrediencie
1 veľká šálka čerstvého/mrazeného hrášku
150 g tvrdého syra alebo mozarelly
2 trojuholníčky taveného syra
1 strúčik cesnaku
soľ
olej – olivový, sezamový, tekvicový… podľa vašej chuti
Postup
Hrášok uvarte – ideálne je použiť tlakový hrniec, zeleninka sa rýchlejšie uvarí a zachová sa v nej tak viac živín. Vyznávači živej stravy môžu použiť aj surový hrach. Zeleninu rozmixujeme a pridáme do nej všetky suroviny – soľ dávame až nakoniec, váš syr môže byť dostatočne slaný a v konečnom dôsledku možno nebude treba nátierku vôbec dosáľať. Ak ste nátierku pripravili z vareného hrášku, nechajte ju stuhnúť a môžete ju podávať na čerstvom pečive alebo na hrianke.
Drožďová klasika
Drožďová nátierka je osvedčená klasika, ktorá prekypuje dôležitými vitamínmi skupiny B. Tieto „kvasnicové“ vitamíny smrdia hmyzu, a preto je drožďová nátierka úžasným prirodzeným repelentom.
Ingrediencie
1 cibuľa
2 kocky kvasníc
2 lyžice masla
2 vajíčka
trochu soli
Postup
Na masle osmažte nadrobno nasekanú cibuľku, pridajte k dej rozdrobené kvasnice a za stáleho miešania ich nechajte rozpustiť. Keď sú kvasnice tekuté, pridajte do nich rozšľahané vajíčka, jemne osoľte a miešajte, kým nie je nátierka celkom hustá.
Drožďová nátierka chutí skvelo keď je teplá, ale nič nepokazíte ani studenou verziou. Ak chcete dosiahnuť jemnejšiu konzistenciu, rozmixujte nátierku ponorným mixérom a pridajte ešte jednu lyžicu masla. K nátierke z kvasníc sa výborne hodí čerstvá zelenina a zavárané uhorky.