Surová strava pre deti. Áno alebo nie?

Surová “raw” strava sa teší stále väčšej popularite. Jej priaznivci si chvália zlepšený zdravotný stav a zníženie hmotnosti. S odporúčaním 100 % “raw” stravovania sú však odborníci opatrní. A to nielen v prípade detí.

Surová strava, alebo anglicky raw food diet, pozostáva z prevažne vegetariánskych potravín a jedál, ktoré nie sú tepelne spracované. Môžu byť však zmixované, odšťavené, naklíčené aj vysušené. Základom je nevystaviť ich teplote vyššej ako 45 °C. Vyššia teplota podľa priaznivcov raw food znižuje kvalitu surovín a zároveň množstvo vitamínov a minerálov. Odvolávajú sa pri tom na prirodzenosť tepelne neupravovanej stravy. Koniec koncov sme jediný živočíšny druh, ktorý potraviny takto spracováva. Na druhej strane je vedecky dokázané, že tepelná úprava jedla mala zásadný význam pri evolúcií nášho druhu.

Existuje niekoľko foriem tejto diéty, kým väčšina je najmä vegánsku surovú stravu, nájdu sa aj vegetariáni, ktorí konzumujú surové mlieko, mliečne produkty a vajíčka. Už užšia skupina ľudí je aj surové ryby či dokonca tepelne nespracované mäso.

Deti surová raw strava
Čerstvá zelenina a ovocie by mali byť súčasťou zdravého jedálnička vášho dieťaťa.

“Raw food diet” znie ako geniálny nápad, veď surová strava obsahuje vitamíny, ktoré sa môžu skutočne zničiť varením. Niektoré druhy zeleniny sú však ľahšie stráviteľné uvarené a dokonca sú po tepelnej úprave aj nutrične hodnotnejšie. Ďalší argument v prospech varenej stravy je aj zničenie baktérií, ktoré môžu viesť k vážnejším chorobám. Najmä v prípade surového mäsa, nepasterizovaného mlieka a kontaminovanej zeleniny. Baktérie ako e coli, salmonelóza či listéria sú mimoriadne nebezpečné aj pre dospelého človeka, nieto ešte pre dieťa.

Detské príkrmy z uvarených surovín

S detskými príkrmami sa väčšinou začína v období okolo 6. mesiaca dieťaťa. V tomto období sú bábätká ešte veľmi zraniteľné a potenciálne baktérie sú pre ne nebezpečné. Rovnako vďaka tepelnej úprave je zelenina ľahšie stráviteľná. Ak sa vám nepozdáva varenie, skúste dusenie na pare. Zachová sa viac živín a jedlo bude stále ľahko stráviteľné pre vášho drobčeka. Varenie sa dokonca odporúča aj kvôli možným alergénom. Ak vaše bábätko zvláda ovocie a zeleninu vo varenom stave, môžete postupne prejsť na surové. Bábätko však pozorne sledujte kvôli alergickým reakciám.

Raw food diet nie je pre každého

Deti aj dospelí by mali jesť denne surovú zeleninu aj ovocie. Konzumácia len surovej stravy však nie je pre každého. Najmä ak žijete v chladnejšej klíme a k čerstvému ovociu alebo zelenine nemáte prístup. Surová strava je perfektná počas leta, keď telo ochladzuje a samo si pýta najmä šaláty, šťavy, smoothies. Na trhoch alebo z vlastných záhrad máte zeleninu aj ovocie plnú vitamínov aj minerálov. Počas zimných mesiacov sme odkázaní na produkciu z cudzích krajín. Ovocie aj zelenina sa zbierajú nedozreté, aby cestu zvládli bez poškodenia. Nutrične sú na tom však horšie. Kým teda v tropických krajinách zvládnete na plnohodnotnej surovej strave celý rok, v našich končinách je to trochu ťažšie.

Východné filozofie stravovania “raw food diet” neodporúčajú. Podľa Ajurvédy existuje niekoľko typov telesných a duševných konštitúcií, tzv. dóší. Napríklad človek s konštitúciou Vata, teda štíhly, svetlejší so suchšou pokožkou a slabším trávením by mal jesť prevažne tepelne upravované jedlá. Pitta ľudia majú dobré trávenie a sú veľmi energetickí. Surová strava im prospieva. Samozrejme ani v tomto prípade sa neodporúča byť 100 % raw. No a napokon je tu dóša Kapha. Títo ľudia sa vyznačujú výdržou, pravidelným trávením, majú väčšinou veľké láskavé oči a pokojnú povahu. Pre nich môže byť ľahká surová strava veľmi prospešná. Opäť raz, Ajurvéda ani v tomto prípade neodporúča “raw food diet.” Pri deťoch nie je jednoduché určiť ich “typ,” no viaceré východné filozofie stravovania sa zhodujú na jednom. Surovú stravu treba jesť určite, ale treba do jedálnička zaradiť aj stravu tepelne spracovanú.

Surová strava detská výživa
Surová strava je mimoriadne zdravá, no mala by byť kombinovaná aj s vareným jedlom.

Výhody 100 % surovej stravy

Každá minca má dve strany, a teda aj surová strava má svoje plusy aj mínusy:

  • surová strava má viac živín,
  • je ekologickejšia,
  • pomáha pri znižovaní hmotnosti,
  • obsahuje menej tuku a cholesterolu,
  • dodáva energiu.

Nevýhody 100 % surovej stravy

  • môže hroziť nedostatok vitamínu B12, železa, bielkovín ale aj vápniku,
  • v chladnejších klimatických podmienkach nedostatok čerstvého ovocia a zeleniny z lokálnej produkcie,
  • zložitejšie stravovanie počas cestovania,
  • riziko bakteriálnych infekcií najmä pri konzumácii surového mäsa, rýb a vajec,
  • ťažšie na trávenie najmä pre malé deti alebo ľudí s oslabeným trávením.

Ak seriózne uvažujete nad 100 % raw stravou pre dieťa, poraďte sa najskôr s nutričným špecialistom a lekárom. Existuje totiž šanca, že vášmu drobcovi budú chýbať dôležité živiny. Naopak ak chcete kombinovať surovú stravu s varenou, hurá do toho.

  • Komentáre
  • Podobné články
0
Novinky Varíme deťom Zdravie

Narodený ako vegán. Čo všetko to obnáša?

0
Inšpirácia Varíme deťom Zdravie

Starý dobrý základ – kukuričná kaša aj pre najmenších

0
Inšpirácia Novinky Tvoríme s deťmi

Dajte zbohom domácej nude

Navigácia

Magazíny