Záhradkári majú isto úrodu jabĺk už uskladnenú a usilovne lúskajú oriešky. Keďže ide o veľmi zdravé dobroty, ktoré obsahujú množstvo minerálov, vitamínov a rôznych iných nutrične hodnotných látok, pripravili sme si pre vás dva recepty na koláče, ktoré vás zahrejú v jesenných dňoch. Kombinácia jabĺk a orechov je tá najchutnejšia.
Výborný jablčník
Keď raz vyskúšate tento recept, budete ho musieť piecť neprestajne, vždy sa po ňom len tak zapráši. Ide o ľahký koláčik ku káve či čaju a pobijú sa oň aj tí najmenší.
Ingrediencie na cesto
- 200 g masla
- 150 g trstinového cukru (môžete použiť aj kokosový cukor, ktorý je zdravšou alternatívou)
- 1,5 dl mlieka
- 5 žĺtkov
- 300 g polohrubej múky (150 g môžete nahradiť celozrnnou špaldovou múkou)
- 1 prášok do pečiva alebo 1 ČL sódy bikarbóny
Ingrediencie na plnku
- ¾ kg jabĺk
- 70 g mletých orechov
- 100 g cukru (ideálne práškového, ale poslúži aj kryštálový)
- 5 bielkov
- škorica
Tip
Práškový trstinový cukor: Ak máte mlynček na kávu, jednoducho si z kryštálového cukru nameliete práškový, nezabudnite mlynček predtým vyčistiť od kávy.
Postup
V jednej miske vyšľaháme všetky suroviny na cesto, okrem múky a prášku do pečiva, do hladkej a jemnej konzistencie. Prisypeme múku s práškom a opäť dôkladne prešľaháme. Hotové cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Na cesto rozložíme nastrúhané jablká a posypeme rovnomernou vrstvou mletých orechov. Pre lákavejšiu arómu môžeme poprášiť škoricou. Takto pripravený koláč vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C.
Zatiaľ si vyšľaháme bielky s cukrom do tuhej hmoty, na škodu nie je ani pridanie nastrúhanej citrónovej kôry, koláč bude aromatickejší. Po 10 minútach vyberieme koláč z rúry a rovnomerne naň natrieme bielkovú penu. Vložíme späť a pečieme, kým nie je sneh jemne zlatistý.
Rýchly čokoládový koláčik s jablkami a orechmi
Táto maškrta nie je vôbec náročná na prípravu, všetky suroviny sa pečú dohromady, a tak ho môžete pripraviť, aj keď príde neohlásená návšteva. Kombinácia hutnej čokolády, chrumkavých orechov a sviežich jabĺk je jednoducho neodolateľná!
Ingrediencie
- 110 g trstinového cukru
- 220 g polohrubej múky
- 1 prášok do pečiva (prípadne prášok do perníka)
- 1 lyžica kakaa holandského typu
- 4 vajcia
- 1/2 lyžičky škorice
- 1 vanilkový cukor
- 50 ml oleja
- 100 ml mlieka
- 4 väčšie jablká
- 100 g vlašských orechov
- 50 g horkej čokolády
- 50 g hrozienok
Postup
Čokoládu, jablká i orechy nasekáme na drobné kocky, aby sa zachovala hrubá štruktúra. Zvyšné ingrediencie spolu vymiešame. Kto má rád aromatickejšie koláče, môže použiť kypriaci prášok do perníka, postačí však aj klasický prášok na pečenie. Keď je cesto hladké a konzistentné, pridáme jablká, orechy, hrozienka a čokoládu. Cesto premiešame, vylejeme do formy vystlanej papierom na pečenie a dáme piecť na pol hodiny do rúry vyhriatej na 180 °C. Hotový koláč môžeme servírovať poliaty čokoládou, pocukrovaný alebo s čerstvým ovocím, napríklad s figami.
Dobrú chuť!