Blížia sa horúce letné dni a s nimi aj neodolateľná chuť na niečo osviežujúce a sladké. Domáca zmrzlina je na zahasenie tejto túžby ideálna! Je jednoduchá na prípravu, môžete zapojiť celú rodinu a na záver vás čaká studená odmena. Navyše ušetríte a vďaka jednoduchým ingredienciám viete, čo jete. Prinášame vám tri zdravé a jednoduché recepty na domáce dobroty!
Jahodová zmrzlina s tvarohom
Budeme potrebovať
- 250 g mäkkého tvarohu
- 300 g jahôd
- 180 g kyslej smotany
- 125 ml smotany na šľahanie
- ½ citróna na šťavu
- 100 g práškového cukru
- Mätu alebo strúhaný kokos na ozdobu
Postup
Očistíme si jahody od stopky, premyjeme a rozmixujeme na pyré. Ak máte radi väčšie kúsky ovocia a nevadia vám jahodové kôstky, jahody stačí roztlačiť vidličkou. Do šľahača pôjde všetko ostatné – tvaroh, kyslá smotana, smotana na šľahanie, cukor a na záver vytlačte citrón. Všetko spolu vyšľahajte a primiešajte jahodové pyré. Prelejte do nádoby, ktorá môže ísť do mrazničky a uzatvorenú ju tam nechajte odpočívať a tuhnúť.
Náš tip: Vyberte zmrzlinu každých 30 minút a prešľahajte ju. Budete mať nad jej mrznutím kontrolu a zároveň vám bude tuhnúť v dobrej konzistencii. Ozdobte čerstvou mätou, alebo strúhaným kokosom. Dobrú chuť!
Medovo-banánová studená pena
Budeme potrebovať
- 4 banány
- 2 vajíčka – použijeme len bielka
- 3 PL medu
- ½ citróna na šťavu
- 3 dl mlieka
Postup
Popučte banány vidličkou a pridajte postupne med a citrónovú šťavu. Vyšľahajte s mliekom a bielkami do peny a nechajte zachladiť v chladničke. Táto zmrzlina chutí najlepšie v nie úplne mrazenej konzistencii.
Náš tip: Po zachladení podávajte v pohároch a ozdobre čerstvým bobuľovým ovocím.
Melónovo-broskyňový sorbet aj pre dospelých
Budeme potrebovať
- Melón (množstvo približne do jedného väčšieho hrnčeka)
- Broskyňa – podľa veľkosti, ale mali by stačiť dva kusy
- Mätové lístky
- 40 ml sekt (pre deti samozrejme bez alebo pridajte detské šampanské)
- Štipku cukru alebo malú lyžičku medu
Postup
Melón a broskyňu dáme do mixéra spolu s mätou a sektom. Ak potrebujete dosladiť, pridajte trošku medu alebo cukru. Ovocie je ale samo o sebe dostatočne sladké, takže my odporúčame bez :). Všetko rozmixujte a preložte do nádoby, ktorá môže ísť do mrazničky. Uzavretú nádobu zmrazte a každých 30 minút sorbet premiešajte, kým nebude mať konzistenciu drte – vtedy je ideálny čas na naškrabkanie do pohárov a mňam!