Na Európskom kongrese endokrinológie, ktorý sa konal pred týždňom v Dubline, predstavili americkí vedci z University of Wyoming výsledky štúdie, ktorá dokazuje ďalšie škodlivé účinky nadmerného solenia. Príliš veľký prísun sodíka odďaľuje nástup puberty, čo má za následok neskoršie problémy s reprodukciou.
Už desaťročia je známe, že nadmerná konzumácia soli spôsobuje rôzne zdravotné komplikácie – napríklad vysoký krvný tlak, ktorý je veľmi častou príčinou úmrtí. Aktuálne však vedci prichádzajú so zistením, že presálanie jedál spôsobuje aj mnohé ďalšie komplikácie, ktoré sa prejavujú u detí a majú dôsledky až do dospelosti.
Soľ pre život
V prvom rade si musíme uvedomiť, že soľ je životne dôležitá – sodík je nevyhnutnou súčasťou mnohých životných procesov, a preto by sme sa jej nemali úplne vyhýbať. Na druhej strane však jeme veľmi veľa jedál, ktoré majú príliš vysoký obsah soli – údeniny, syry, bujóny, instantné polievky či hotové omáčky.
Veľa soli odďaľuje nástup puberty
Štúdia z University of Wyoming bola realizovaná na potkanoch. Vedci zostavili dve skupiny potkanov – jedna mala soľ z jedla úplne vylúčenú, druhá skupina ju dostávala v troj- až štvornásobne odporúčaných množstvách, čo je vlastne náš reálny príjem. Výsledky boli fascinujúce.
Potkany bežne pohlavne dospievajú vo veku približne troch mesiacov. U oboch skupín – u potkanov, ktoré nedostávali žiadnu soľ, ale aj u tých, ktoré ju konzumovali nadmerne – sa nástup puberty oddialil. Z týchto výsledkov vedci vyvodili záver, že soľ hrá v pohlavnom dospievaní nenahraditeľnú úlohu, na druhej strane, nadmerné solenie má negatívne dôsledky.
Výskumný tím viedla Dori Pitynski, ktorá dodala, že neskorý nástup puberty spôsobuje problémy so správaním, stres a už spomínanú zníženú plodnosť. Svetová zdravotnícka organizácia stanovila primeraný denný príjem soli na 5 g pre dospelú osobu. Napríklad bežná pizza pokrýva polovicu z tohto množstva.
Ako soliť rozumne
Vedci sa domnievajú, že konzumácia nadmerného množstva soli má priamy vplyv na čoraz častejšie poruchy plodnosti. Pri varení používajte soľ minimálne, každá surovina obsahuje určité množstvo soli. Soľte až ku koncu varenia, pretože napríklad ryža či zemiaky dokážu soľ pohltiť a vy jej použijete v priebehu varenia oveľa viac, ako keď budete soliť hotové jedlo. Minimalizujte konzumáciu polotovarov – ak je to možné, deťom ich nedávajte vôbec. Pokiaľ sa pozriete na zloženie, zistíte, že polotovary obsahujú obrovské množstvo soli.