Deti patria do kuchyne. V určitom veku vás dokonca zastúpia a dokážu sami pripraviť hlavné jedlo. Inšpirujte sa receptom na cestoviny s restovanou pečienkou. Kuracia pečienka by kvôli vysokému obsahu živín nemala chýbať vo vašom jedálnom lístku.
Malý šéfkuchár, 11-ročný Viktor nám ukázal, ako pripraviť netradičný dezert. Tentokrát tu máme od Kid Chefa rovno hlavné jedlo – cestoviny s pečienkou a slaninkou. Pečeň má vysoký obsah živín ako železo, vitamíny A, B a K a tiež obsahuje selén, zinok, meď, fosfor či biotín. Kuracia pečeň je mimoriadne bohatá aj na vitamín K2, ktorý je dôležitý pre správny vývoj zubov a kostí dojčiat a je vhodnou potravou pre dojčiace matky.
Pozor na konzumáciu pečienky v tehotenstve
Železo obsiahnuté v pečienke pomáha pri anémii, preto sa táto potravina odporúča po úraze alebo chirurgickom zákroku. Zinok zase podporuje obranyschopnosť. Konzumáciu pečienky by mali obmedziť tehotné ženy, hlavne v prvom trimestri, u ktorých môže prebytok vitamínu A zapríčiniť abnormálny vývoj plodu. Z mrkvy predávkovanie nehrozí, v pečeni sa však vitamín A koncentruje v pomerne veľkom množstve.
Kuracia pečeň a strava detí
Malým deťom sa priama konzumácia pečienky odporúča maximálne raz za dva týždne z toho dôvodu, že v tomto orgáne sa môžu hromadiť odpadové látky z tela zvieraťa. Vyberajte preto pečeň z mladých zvierat, najvhodnejšia je kuracia, ktoré je pre ne najmenšou záťažou ako hovädzia či bravčová.
Cestoviny s restovanou pečienkou a slaninkou
Ingredience
- kuracie pečienke
- čerstvé čili papričky
- špagety
- čierne olivy
- údená slanina
- olivový olej
- soľ
Postup
Nechajte zovrieť osolenú vodu na cestoviny. Medzitým si nakrájajte kuracie pečienky na kúsky a slaninu na kocky (zo slaniny odstráňte kožu). Keď voda zovrie, pridajte do nej cestoviny a varte ich, kým nie sú uvarené al dente. Nakrájajte čili papričky na drobné kúsky. Vo veľkej panvici upražte na troške olivového oleja slaninu a pridajte kuracie pečienky. Restujte ich a pridajte čili a čierne olivy nakrájané na malé kolieska. Nakoniec, keď pečienka zmäkne, jedlo osoľte. Pečienku treba soliť až keď je dovarená, inak by mohli stvrdnúť. Cestoviny s restovanou pečienkou podávajte posypané parmezánom a ozdobené čerstvou bazalkou.
Dobrú chuť!