Kid Chef varí – cestoviny s restovanou pečienkou

Deti patria do kuchyne. V určitom veku vás dokonca zastúpia a dokážu sami pripraviť hlavné jedlo. Inšpirujte sa receptom na cestoviny s restovanou pečienkou. Kuracia pečienka by kvôli vysokému obsahu živín nemala chýbať vo vašom jedálnom lístku.

Malý šéfkuchár, 11-ročný Viktor nám ukázal, ako pripraviť netradičný dezert. Tentokrát tu máme od Kid Chefa rovno hlavné jedlo – cestoviny s pečienkou a slaninkou. Pečeň má vysoký obsah živín ako železo, vitamíny A, B a K a tiež obsahuje selén, zinok, meď, fosfor či biotín. Kuracia pečeň je mimoriadne bohatá aj na vitamín K2, ktorý je dôležitý pre správny vývoj zubov a kostí dojčiat a je vhodnou potravou pre dojčiace matky.

Pozor na konzumáciu pečienky v tehotenstve

Železo obsiahnuté v pečienke pomáha pri anémii, preto sa táto potravina odporúča po úraze alebo chirurgickom zákroku. Zinok zase podporuje obranyschopnosť. Konzumáciu pečienky by mali obmedziť tehotné ženy, hlavne v prvom trimestri, u ktorých môže prebytok vitamínu A zapríčiniť abnormálny vývoj plodu. Z mrkvy predávkovanie nehrozí, v pečeni sa však vitamín A koncentruje v pomerne veľkom množstve.

Kuracia pečeň a strava detí

Malým deťom sa priama konzumácia pečienky odporúča maximálne raz za dva týždne z toho dôvodu, že v tomto orgáne sa môžu hromadiť odpadové látky z tela zvieraťa. Vyberajte preto pečeň z mladých zvierat, najvhodnejšia je kuracia, ktoré je pre ne najmenšou záťažou ako hovädzia či bravčová.

Kuracia pečeň ako zdroj živín
Kuracia pečeň je mimoriadne bohatá na vitamín K2, ktorý je dôležitý pre správny vývoj zubov a kostí dojčiat.

Cestoviny s restovanou pečienkou a slaninkou

Ingredience

  • kuracie pečienke
  • čerstvé čili papričky
  • špagety
  • čierne olivy
  • údená slanina
  • olivový olej
  • soľ

Postup

Nechajte zovrieť osolenú vodu na cestoviny. Medzitým si nakrájajte kuracie pečienky na kúsky a slaninu na kocky (zo slaniny odstráňte kožu). Keď voda zovrie, pridajte do nej cestoviny a varte ich, kým nie sú uvarené al dente. Nakrájajte čili papričky na drobné kúsky. Vo veľkej panvici upražte na troške olivového oleja slaninu a pridajte kuracie pečienky. Restujte ich a pridajte čili a čierne olivy nakrájané na malé kolieska. Nakoniec, keď pečienka zmäkne, jedlo osoľte. Pečienku treba soliť až keď je dovarená, inak by mohli stvrdnúť. Cestoviny s restovanou pečienkou podávajte posypané parmezánom a ozdobené čerstvou bazalkou.

Dobrú chuť!

  • Komentáre
  • Podobné články
0
Kalendár mien

Boris, vyberáme meno pre dieťatko

0
Inšpirácia Novinky

Máte o sebe pochybnosti? Skúste emočný koučing

0
Novinky Varíme deťom Zdravie

Urobte zo zdravého stravovania šéfkuchára vašej kuchyne

Navigácia

Magazíny