Tri jarné polievky pre deti aj dospelých

Nastáva úžasné obdobie, keď okolo nás minerály a vitamíny doslova lietajú (napríklad lietajúci je vitamín D, ktorý sa v nás vytvára zo slnečného žiarenia). Aby sme vám uľahčili príjem živín, pripravili sme pre vás jednoduché recepty na tri vynikajúce jarné polievky pre deti, na ktorých si pochutia aj dospelí.

Jarná zeleninová polievka

Veľmi chutná a vitamínmi nabitá polievka je vhodná už aj pre maličké deti. Dochutíte ju podľa potreby – menším drobcom zredukujete soľ na minimum, väčším deťom môžete pridať pre chuť aj zeleninové dochucovadlo z prírodných zložiek.

Polievka je pripravená z kalerábu – zeleninky, ktorá obsahuje komplex B vitamínov, vitamíny C a E, železo, horčík, mangán, draslík, vápnik aj fosfor. Je to teda zelenina prekypujúca živinami.

Mrkva je nemenej bohatý zdroj nutričných látok, obsahuje vitamíny A, skupiny B, C, D, E, H a K, draslík, horčík, zinok, železo, sodík, fosfor, kremík, síru a iné. Mrkva je silný antioxidant, má povzbudzujúce účinky a čistí telo od toxínov, preto by mala byť dennou súčasťou nášho menu.

Polievka z jarnej zeleniny je vitamínová bomba
Polievka z jarnej zeleniny je vitamínová bomba.

Ingrediencie

  • 1 mladá cibuľka
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 menší mladý kaleráb
  • 3 mrkvy – podľa možnosti mladé
  • 1 petržlen
  • 5 drobných mladých zemiakov
  • 1 menšia zelená paprika
  • mladý hrášok – asi za hrsť
  • 2 lyžice masla

Postup

V hrnci si rozpustíte maslo, pridajte k nemu jednu nastrúhanú mrkvu a krátko orestujte. Pridajte nakrájanú papriku, cibuľku a nasekaný cesnak. Asi minútu všetko spolu miešajte na masle a následne zalejte dvomi litrami vody.

Zvyšnú mrkvu, petržlen aj kaleráb si nakrájajte na kolieska, ak niektorú zeleninu nemáte radi, nechajte ju v kuse len vyvariť. Túto zeleninku pridajte do hrnca spolu s hráškom – ak máte chemicky neošetrený hrach, môžete do vývaru použiť aj struky. Keď začne polievka vrieť, pridajte očistené zemiaky. Polievku ochuťte zeleninovým dochucovadlom a soľou. Po vypnutí nasypte na vrch nasekané cibuľové cíbiky, ktoré dodajú úžasnú arómu a zaobalia chuť polievky.

Pre menšie detičky môžete zeleninový vývar rozmixovať ponorným mixérom, väčším deťom môžete do polievky ešte pustiť krupicové halušky – z krupice, jedného vajíčka, lyžice oleja, trošky soli, kypriaceho prášku – na špičku noža – a vody podľa potreby. Zarobte si husté cesto a do vriacej polievky po lyžičkách púšťajte halušky. Polievka bude sýtejšia.

Rýchla hrášková polievka

Veľmi rýchla hrášková polievka sa hodí vo chvíľach, keď nemáte času nazvyš na zdĺhavé varenia. Celá príprava trvá asi polhodinku a nemusíte nad polievkou stáť, takže sa „spraví sama“. Hlavnou zložkou tejto polievky je hrach – zásobáreň bielkovín, vitamínov skupiny B, vitamínov A a C, železa, horčíka i zinku.

Do polievok môžete používať aj struky z chemicky neošetreného hrachu
Do polievok môžete vyvariť aj struky z chemicky neošetreného hrachu.

Ingrediencie

  • 1 mladá cibuľka
  • 2 strúčiky cesnaku
  • mladý hrášok – podľa potreby – na 1,5 litra polievky stačí 2,5 dl hrachu
  • 2 lyžice masla
  • 1 sladká smotana
  • ako príloha krutóny z celozrnného chleba, prípadne toasty
  • kto má rád hustejšiu polievku – 2 mladé zemiaky

Postup

V hrnci si na masle krátko orestujeme nakrájanú cibuľku a cesnak, zalejeme 1,5 litrom vody a pridáme hrášok. Ak máte radi husté polievky, pridajte aj zemiaky. Mladý hrášok je veľmi rýchlo uvarený, keď polievka začne vrieť – povarte ju asi 5 minút a následne rozmixujte. Do hráškového pretlaku pridajte sladkú smotanu, ochuťte zeleninovým dochucovadlom a nechajte zovrieť. Hotovo!

Pre zvýraznenie chuti posypte nasekanými cibuľovými cíbikmi a servírujte s krutónmi. Polievku môžete podávať aj pri obede hosťom – slávnostný ráz jej dodá kopček šľahačky, do ktorej zapracujete štipku soli.

Špenátová polievka – elixír zdravia

Špenátová polievka je preplnená živinami
Špenátová polievka je preplnená živinami.

Špenát je jednou z prvých jarných zelenín, ktoré môžeme konzumovať. Obsahuje obrovské množstvo živín a okrem klasického vareného prívarku ho možnou použiť aj do studených šalátov. Špenát je bohatým zdrojom draslíka, fosforu, horčíka, mangánu, sodíka, vápnika, zinku a samozrejme železa. Okrem toho obsahuje vitamíny A, vitamíny skupiny B, vitamín C, E aj K.

Špenátová polievka sa pripravuje podobne ako hrášková. Tiež je to veľmi rýchle jedlo nabité vitamínmi. Polievku môžete podávať s krupicovými haluškami, ktoré uvádzame pri prvom recepte na jarnú polievku.

Ingrediencie

  • 1 mladá cibuľka
  • 2 strúčiky cesnaku
  • špenát – podľa chuti na 1,5 litra polievky cca 300 g špenátu
  • 2 lyžice masla
  • 1 sladká smotana (podľa chuti, nemusí byť)
  • ako príloha krupicové halušky alebo krutóny
  • kto má rád hustejšiu polievku – 2 mladé zemiaky

Postup

Na masle si krátko orestujeme cibuľku, zalejeme ju litrom vody, pridáme zemiaky a varíme, pokiaľ nie sú mäkké. Následne pridáme cesnak a umytý špenát nakrájaný na menšie kúsky a varíme cca 5 minút. Takmer hotovú polievku rozmixujeme tyčovým mixérom a ochutíme dochucovadlom. Pre jemnejšiu chuť môžeme pridať smotanu. Do vriacej polievky zavárame krupicové halušky alebo ju podávame s krutónmi či toastmi.

Dobrú chuť!

  • Komentáre
  • Podobné články
0
Novinky Zaujímavosti Zdravie

Opaľovanie detí, riziká vs. pozitíva

0
Inšpirácia

Bláznivé a veselé knižné tipy

0
Detský šport Inšpirácia Novinky

Kam sa vybrať s deťmi cez jarné prázdniny

Navigácia

Magazíny