Sezóna čerstvého ovocia je v plnou prúde a my sme si pre vás a vaše detičky pripravili niekoľko skvelých ovocných receptov. Pri výbere sme dbali na to, aby sa v ovocí zachovalo čo najväčšie množstvo vitamínov. Inšpirujte sa jednoduchými, rýchlymi, chutnými a najmä zdravými receptami pre vašich drobčekov.
Ovocné nevarené sirupy
Nevarené ovocné sirupy majú výraznú ovocnú vôňu a chuť, neobsahujú žiadne umelé farbivá či sladidlá a sú natoľko výrazné, že na ochutenie vody stačí malé množstvo. Navyše, keďže sa ovocie nevarilo, všetky vitamíny, minerály a ostatné hodnotné látky zostávajú zachované.
Ingrediencie
1 kg ovocia
1,5 kg cukru
20g kyseliny citrónovej, prípadne 2 citróny
kyselina sorbová pre konzerváciu
Postup:
Tento jednoduchý recept môžete využiť pri akomkoľvek ovocí. My v redakcii sme si tento rok pripravili už jahodový aj čerešňový sirup. Ovocie poriadne opláchnite a popučte. Jahody, ríbezle či maliny sa veľmi jednoducho pomágajú, čerešne musíte popučiť v rukách, prípadne vykôstkovať a väčšie ovocie ako jablká, hrušky, broskyne či marhule rozkrájajte na menšie kusy. Na kilogram ovocia je potrebné 1,5 kilogramu cukru. Pripravené ovocie ním zasypte, pridajte kyselinu citrónovú, prípadne šťavu z dvoch citrónov a nechajte stáť, kým sa cukor nerozpustí. Následne ovocie preceďte a sirup nalejte do fliaš.
Pokiaľ robíte malú dávku sirupu a stihnete ho v krátkej dobe skonzumovať, nie je konzervácia potrebná. Ak si však robíte zásoby na celý rok, použite trošku kyseliny sorbovej – primerane k množstvu sirupu. Kyselina sorbová je najbezpečnejší konzervant a uchráni vás sirup pred zdraviu škodlivými plesňami.
Ak máte viacej ovocia, nerobte väčšie dávky ako z 2 kg, pretože cukor sa veľmi dlho rozpúšťa. Radšej spravte niekoľko samostatných dávok, ako jednu z 10 kg ovocia, inak budete napríklad čerešňový sirup pripravovať týždeň – tak ako my.
Ak máte ovocie, ktoré ste na sirup použili zbavené veľkých kôstok, môžete ho zvariť v hrnci a získate vynikajúci lekvár. Výroba lekváru z ovocia, ktoré zostalo po sirupe je veľmi rýchla, pretože takmer všetka voda z ovocia sa uvoľnila do sirupu. Stačí, ak ovocie privediete do bodu varu a môžete ho rovno plniť do zaváraninových pohárov.
Tvarohový dezert s ovocím
Kombinácia tvarohu a ovocia je v lete veľmi osviežujúca. Môžete si pripraviť jednoduchý dezert, ktorý deti zasýti namiesto olovrantu.
Ingrediencie:
300 g ľubovoľného ovocia – jahody, višne, marhule, broskyne a pod.
1 vanilkový puding
250 g tvarohu
300 ml mlieka
piškóty
1 lyžica kakaa
3 lyžice medu
Postup:
Uvarte si hustý puding z jedného vanilkového práškového pudingu a 300 ml mlieka. Oslaďte ako zvyčajne. Keď je puding trošku ochladnutý, primiešajte do neho tvaroh. Ideálny je jemný tvaroh, ale nič sa nestane ani v prípade že máte klasický hrudkový. Jednoducho celú zmes pudingu a tvarohu prešľahajte tyčovým mixérom.
Do dezertných misiek dajte piškóty. Zarobte med s kakaom a umytým, očisteným ovocím. Sladkú ovocnú zmes klaďte na piškóty a následne zalejte vanilkovým tvarohom. Na vrh môžete pre efekt nasypať trošku kakaa.
Svieže koktaily
Ovocné koktaily prinášajú v lete úžasné osvieženie, ktoré je nabité vitamínmi a dostatočne sýte, aby nahradilo menšie jedlo.
Ingrediencie:
200g letného ovocia podľa chuti
1 banán
2 lyžice vanilkového cukru (Najzdravší je doma pripravený vanilkový cukor: do veľkého zaváraninového pohára vložte rozkrojený vanilkový lusk a zasypte trstinovým cukrom. Vanilkový struk môžete využívať opakovane.)
300 ml mlieka, prípadne makového mlieka
1 lyžica najemno sekaných lieskových orechov príp. mandlí
Postup:
Tak ako pri všetkých koktailoch – všetky suroviny dajte spolu do vyššej nádoby a rozmixujte tyčovým mixérom. Ako náhradu kravského mlieka môžete použiť makové mlieko, ktoré pripravíte z 2 lyžíc maku a 300 ml prevarenej vody. Mak s vodou musí cez noc spolu odstáť – mak napučí a následne ho rozmixujete ponorným mixérom. V koktaile môžu zostať aj zvyšky makových zrniečok, ak vám však vadia, môžete ich ocediť. Makové mlieko je biele, podobne ako kravské, je však oveľa bohatšie na vápnik, obsahuje veľa vitamínov a minerálov a je to skvelá náhrad pre ľudí s laktózovou intoleranciou.
Tak dobrú chuť!