Každá mamina vie, že sladkosti nie sú pre detský organizmus tou najvhodnejšou stravou. Niekedy je však ťažké odolať dieťaťu, ktoré túži po čokoláde či cukríku. Ak má váš drobec chuť na nejakú maškrtu, skúste mu pripraviť jej zdravšiu alternatívu.
Najmä staršie generácie majú zaužívané, že sladkosti akosi patria k deťom. Aj vy si spomínate na návštevy u starých mám, ktoré mali vždy vo vačku sladký cukrík či vypekali pre vás rôzne voňavé koláče a buchty? A rovnako je to aj dnes, keď už máte svoje vlastné detičky. Aj keď sa ich možno snažíte uchrániť pred cukrom a sladkými chuťami, stále sú tu starí rodičia, ktorí majú jednoducho vo zvyku dopriať vnúčatkám všetko, sladkosti nevynímajúc. Čo je na sladkostiach vlastne také zlé?
Prečo sú deti po sladkostiach hyperaktívne?
Väčšina sladkostí má pomerne vysoký glykemický index (GI). Problematiku GI treba vnímať v širších súvislostiach, stručne ju však môžeme popísať na tomto príklade: Jedlo, ktoré konzumujeme je pre telo ako palivo pre motor auta. A ten najlepšie funguje, ak je hladina cukru v krvi stále rovnaká alebo podobná. A práve to je problém potravín s vysokým GI – najskôr spôsobujú nárast energie a nálady, po ktorých prichádzajú únava a hlad. Aj preto sú deti po skonzumovaní sladkostí také hyperaktívne.
Podľa výskumov na Massachusettskom technologickom inštitúte majú deti, ktoré prijímajú potravu s vysokým obsahom rafinovaných cukrov, nižšie IQ ako deti, ktoré prijímajú stravu z nízkym glykemickým indexom. Takisto sa u nich objavil nedostatok železa, zinku, vápnika či kyseliny listovej.
Varte a pečte zdravšie
Ako na to? Skúste napríklad namiesto klasických sladkostí pripraviť deťom zdravý koláč, v ktorom nahradíte bielu múku špaldovou. Medzi maminy, ktoré dbajú na to, čo ich dieťa prijme v strave, patrí aj televízna moderátorka Miriam Kalisová. Paradoxne, sama vyrastala na klasickej kuchyni. „Pamätám si, keď som začala používať pravú vanilku namiesto „naparfumovaných“ vanilkových cukrov. Bol to beh na dlhú trať a tradičná vanilka mi dlho v koláčoch nechutila. Kým sa chuťové bunky spamätajú a zvyknú si znovu na prirodzené chute, chvíľku to trvá.“
Dnes k jej najobľúbenejším ingredienciám v kuchyni patria kuskus, ľanové semiačka, cukor z kokosových kvetov, olivový olej, špaldová múka a mnohé ďalšie. S nami sa podelila o recept na zdravý cviklový koláč. Miriam už onedlho vyjde prvá kuchárska kniha, v ktorej budú prevládať jej vlastné recepty. Niektoré upravila podľa toho, aké ingredience v kuchyni používa. Fotografie nafotila jej dobrá kamarátka a foodblogerka Martina Dorkinova. Viac zdravých receptov podľa Miriam nájdete na www.miriamkalisova.sk.
Miuškin „cvikláč“
Ingrediencie
– 380 g uvarenej cvikly
– 2 PL golden ľanových semiačok
– 1,5 ČL škorice
– 1,5 KL sušenej mletej vanilky
– 3 PL svetlého karobu (tmavý má príliš výraznú chuť)
– 80 g ghee masla alebo roztopeného obyčajného masla
– 200 ml mlieka
– 130 g cukru z kokosových kvetov, má nízky glykemický index 35.
– 60 g polohrubej špaldovej múky
– 100 g hladkej celozrnnej špaldovej múky
– šťavu z 1 citróna
– 1/2 ČL sódy pridáte úplne na záver
– mandle a kokosový cukor na posypanie
Postup
Cviklu si uvarte v šupke do mäkka. Dajte si rozohriať rúru na 175 stupňov. Po vychladnutí cviklu ošúpte (odporúčam v jednorazových rukaviciach, aby ste sa nezašpinili), odvážte potrebné množstvo, nakrájajte na kocky a ponorným mixérom v úzkej vysokej nádobe rozmixujte na pyré. Pridajte postupne všetky ingrediencie a premiešajte. Úplne nakoniec vmiešajte sódu bikarbónu a poriadne krátko zamiešajte. Pripravte si plech, vysteľte ho papierom na pečenie a vylejte doň cesto.
Dajte pozor, aby ste nemali príliš malý plech a cesto nebolo hrubé, neprepieklo by sa dobre a koláč bol by mokrý. Uhlaďte ho stierkou, posypte mandľami a kokosovým cukrom a dajte piecť do rúry na hodinku. Testovať špáradlom môžete, ale aj po hodine sa bude trošku lepiť. Nemusíte sa toho báť, koláč po vychladnutí stuhne. Studený koláč (horúci sa zle krája) nakrájajte na malinké kocky, jednohubky, ktoré deti môžu popri hre zobkať aj doma. Ak máte menšie detičky, mandle vynechajte.