14. februára si pripomíname sviatok zaľúbených. Okrem valentínskych pozdravov, kytíc či sladkostí môžete prekvapiť aj vlastnoručne pripraveným jedlom alebo dezertom. Jeden taký pre vás máme. Netradičný, ale za to nenáročný recept zvládnu aj väčšie deti. Skúste im dať v kuchyni priestor!
Deti rady pomáhajú. Všade a so všetkým. Od pomoci v kuchyni ich neodrádzajte, neskôr oceníte, že budú schopné postrážiť jedlo v rúre alebo ohriať si večeru samy. Okolo 10-12 roku sa však z asistenta a pomocného kuchára stáva šéfkuchár, ktorý zvládne nielen očistiť ovocie či zeleninu, ale aj prácu so spotrebičmi a ostrými nožmi.
Deti v kuchyni
Množstvo času v kuchyni nezaberá samotné varenie, ale príprava a následné upratovanie po varení. Každý šéfkuchár by si mal po sebe vedieť spraviť aj poriadok. Aj keď sa dieťaťu po vyčerpávajúcej príprave jedla nebude chcieť, trvajte na tom, že po malej prestávke na zjedenie navareného jedla musí po seba spraviť poriadok – umyť riad, prípadne ho naukladať do umývačky, povysávať po sebe omrvinky, utrieť pracovnú dosku, vyniesť smeti či umyť zašpinenú dlážku.
Nezabúdajte na bezpečnosť
Aj keď ste na svojho malého kuchára určite hrdý, nezabúdajte na to, že kuchyňa je miestom, kde sa stávajú najnebezpečnejšie úrazy. Pripomínajte preto deťom, že rukoväte panvíc a ušká hrncov musia natočiť tak, aby sa o nej nikto nezachytil, variť treba prioritne na zadných platničkách, horúce predmety chytáme len v rukaviciach a mnoho iných múdrostí a rád, ktoré vám možno prídu samozrejmé, ale dieťa o nich netuší.
Recept, ktorý zvládnu aj deti
Pikantné chilli hrušky
Netradičný valentínsky recept pripravil 11-ročný Kid Chef Viktor z nasledujúcich ingrediencií:
- hrušky
- cukor
- vlašské orechy
- chilli
- voda
- dobrá nálada
Postup
Ošúpte hrušky a vložte ich spolu s nakrájaným chilli do hrnca s vodou, ktorú privediete k varu. Nechajte ich povariť niekoľko minút. Medzitým si nasekajte orechy na drobno (napríklad v uzavretom mikroténovom vrecku, po ktorom prejdete párkrát valčekom na cesto, alebo ich zabaľte do čistej utierky a použite tĺčik na mäso – možností je veľa, deti určite rady zapoja fantáziu). Vložte cukor do panvice a nechajte ho skaramelizovať. Nakoniec pridajte orechy a vzniknutú hmotu rozotrite na opačnú stranu plechu na pečenie. Po vychladnutí ju rozlámte na kúsky. Krokantovými kúskami odzobte uvarené a vychladnuté hrušky. Dobrú chuť!
Extra tip: Na krájanie chilli použite jednorazové rukavice, ktoré po krájaní zahodíte.