Akosi nebadane k nám opäť prišla jeseň, listy sa zdobia červenými a zlatistými farbami a všade sa zberá úroda. Toto je obdobie, keď dozrievajú aj tekvice, patizóny či cukety. Pripravili sme si pre vás niekoľko skvelých a vyskúšaných receptov, pri ktorých využijete túto typickú jesennú zeleninu. Vyberali sme jedlá, ktoré sa nesmažia, používa sa pri nich málo tuku a obsahujú množstvo nutričných látok, dbajte o to, aby ste jedlá pre deti priveľmi nesolili či nekorenili.
Rýchla tekvicová polievka bez mlieka
Ingrediencie
- tekvica typu hokaido alebo maslová – veľkosť podľa potreby
- 2 väčšie zemiaky
- kúsok zázvoru
- muškátový oriešok
- zmes semienok
Postup
Tekvicu si očistíme, nakrájame a vložíme do kastróla spolu s očistenými zemiakmi. Pridáme také množstvo vody, aby siahala približne 5 cm nad zeleninovou zmesou. Všetko spolu varíme, kým nie sú tekvica a zemiaky úplne mäkké. Následne zeleninovú zmes rozmixujeme ponorným mixérom, pridáme podľa chuti trošku nastrúhaného zázvoru a muškátového oriešku a dochutíme soľou a korením.
Na panvici si pod pokrievkou nasucho opečieme semienka, vynikajúca je zmes ľanových, sezamových, tekvicových a slnečnicových semien. Dávame pozor a zmes neustále na panvici hrkáme, aby sa nepripálila. Hotovú polievku dáme do tanierov a posypeme semienkovou zmesou.
Tekvicové čevapčiči
Ingrediencie
- 1 kg mletého mäsa (bravčové, hovädzie, králičie alebo miešané)
- 0,5 kg tekvice – typ podľa chuti, použiť môžete aj cuketu či patizón
- 3 veľké strúčiky cesnaku
- 1 lyžica bravčovej masti
- 2 vajcia
- podľa chuti: soľ, korenie, mletá paprika, zeleninová „vegeta“
- 1 lyžica sójovej omáčky
- 1 lyžica horčice
Postup
Tekvicu si najemno nastrúhame na struháku a všetky suroviny spolu poriadne premiešame. Masť použijeme len v prípade, že varíme z iného ako z bravčového mäsa. Keď je zmes dokonale premiešaná, tvarujeme z nej asi 7 cm dlhé mäsové valčeky, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Podľa chuti ich môžeme ešte obaliť v strúhanke, nie je to však potrebné.
Keď minieme všetku mäsovú zmes, podlejeme čevapčiči zmesou 2 dl vody (prípadne vývaru), 1 lyžice vegety a 1 lyžice horčice. Odokryté pečieme v rúre pri 180 °C, kým nie je mäso úplne zlatisté, dĺžka pečenia závisí od druhu použitého mäsa. Podávame s klasickou prílohou – zemiakovou kašou, cibuľkou pokvapkanou octom a horčicou.
Tekvicové muffiny s tvarohom
Ingrediencie
- 1 šálka tekvicového pyré (pripravíme ho z vydlabanej a očistenej tekvice, ktorú nakrájanú na kúsky pečieme 1,5 hod. v rúre pri 160 °C, po upečení ju rozšľaháme mixérom)
- 1 šálka polohrubej múky
- 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
- 1 čajová lyžička mletej škorice
- 1 lyžica vanilkového cukru
- 2 vajcia
- ½ šálky cukru
- ½ šálky oleja
Plnka
- ½ vaničky jemného tvarohu
- ½ čajovej lyžičky škorice
- 1 vajíčko
- 1 lyžica vanilkového cukru
- 3 lyžice cukru
- 2 lyžice pudingového prášku
Postup
Všetky suroviny na muffiny spolu šľaháme v miske ručným šľahačom po dobu približne 5 minút. Keď máme cesto hotové, pripravíme si rovnakým spôsobom tvarohovú plnku. Papierové košíčky vložíme do plechu na muffiny a do každého dáme približne zarovnanú lyžicu cesta. Na túto vrstvu dáme čajovú lyžičku tvarohovej plnky a tú prikryjeme ďalšou lyžicou cesta. Celý muffin v surovom stave by nemal byť vyšší ako 2/3 košíčka. Podľa chuti môžete doprostred muffinu ešte vpichnúť kúsok horkej čokolády. Koláčiky pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C rovných 20 minút.
Dobrú chuť!