Prvé jarné pomazánky sú plné chuti a čerstvých surovín. Deťom dodajú vitamíny a bielkoviny a vy si môžete byť istý, že z vašej kuchyne vyšlo jedlo bez zbytočných konzervantov a stabilizátorov. Ak použijete pri jarných nátierkach aj žeruchu, pripravte sa na príliv šťastia.
Pomazánka z medvedieho cesnaku
Medvedí cesnak má svoju sezónu od marca do mája. Jeho lístky zbierajte dovtedy, kým nerozkvitne. Sušením stráca všetky svoje liečivé účinky, preto ho konzumujte iba čerstvý. Nenápadne lístky pripomínajúce konvalinku prečisťujú obličky, zabraňujú kôrnateniu ciev a zmierňujú dýchacie ťažkosti. Ak deťom nechutí len tak, na chlebíku s maslom, skúste z neho spraviť výbornú nátierku.
Ingrediencie
- 15 ks medvedieho cesnaku
- 1 zväzok jarnej cibuľky
- 1 ks neochuteného tofu
- 1 PL roztopeného masla
- citrón
- soľ
- mleté čierne korenie
Postup
Nasekajte na väčšie kúsky zelenú časť jarnej cibuľky a listy medvedieho cesnaku. Vložte do mixéra a pridajte balíček tofu spolu s roztopeným maslom. Zmes rozmixujte a dochuťte citrónovou šťavou, čiernym korením a soľou. Pomazánku natretú na chlebík dozdobte najemno nakrájanými lístkami medvedieho cesnaku.
Pomazánka z jarnej cibuľky a tvarohu
Do zdravej kuchyne patrí aj jarná cibuľka. Má jemnejšiu chuť ako klasická biela cibuľa, preto si na ňu deti rýchlejšie zvyknú. Telu dodáva vitamíny C a K a chráni naše bunky pred poškodením. Pri príprave nátierky ju skombinujte s tvarohom, ktorý zase telu dodá potrebné bielkoviny.
Ingrediencie
- 250 g jemného tvarohu
- 1 PL roztopeného masla
- 1 zväzok jarnej cibuľky
- mletá červená paprika
- soľ
- mleté čierne korenie
Postup
Zmiešajte tvaroh, maslo a nadrobno nakrájaný zväzok jarnej cibuľky, aj so stonkami. Primiešajte lyžičku mletej červenej papriky, aby ste dodali pomazánke zaujímavú farbu. Dochuťte soľou a mletým čiernym korením podľa potreby.
Krémová pomazánka so žeruchou
Žerucha dostala prezývku najrýchlejšia zelenina. V plytkej nádobke s navlhčenou vatou ju zo semienka vypestujete za 3 až 6 dní. Je vhodná najmä pre anemikov, pretože je dobrým zdrojom železa a vitamínu C. Jej konzumácia, navyše, spôsobuje vylučovanie hormónov šťastia, takže ak chcete mať šťastnú rodinu, žeruchou v kuchyni nešetrite 🙂
Ingrediencie
- 250 g jemného tvarohu
- 250 ml smotany na šľahanie
- 1 strúčik cesnaku
- žerucha
- soľ
Postup
Prevarte večer smotanu a po vychladnutí odložte do chladničky. Na druhý deň ju zmiešajte s tvarohom, prelisovaným cesnakom a soľou. Do hotového krému pridajte nadrobno posekanú žeruchu. Krém môžete podávať s pečivom alebo s čerstvou zeleninou, prípadne namiesto tatárskej omáčky k jedlám. Ak nemáte v kuchyni žeruchu, môžete ju nahradiť napríklad pažítkou.