Zdravé špaldové medovníčky

Veľká noc klope na dvere a okrem príležitosti stretnúť sa opäť s celou rodinou ponúka aj priestor vytvoriť si s deťmi novú veľkonočnú tradíciu – spoločné pečenie medovníčkov.

Doprajte im slobodu v skúšaní a objavovaní, podporte snahu, hoci vám pod papučami škrípe rozsypaná múka a už štvrté vajíčko skončilo na zemi a nie v ceste. Vyberajte tvary, ktoré chcete vykrojiť, pomôžte im vyvaľkať cesto a spoločne sa dívajte cez sklo rúry, ako sa medovníčky na plechu nafukujú. Pamätáte sa ešte, kedy ste naposledy s úžasom sledovali tento zázrak? Je to upokojujúce a nádherné. A všetok tento čas vám ponúka príležitosť debatovať s deťmi, dobehnúť všetky otázky a odpovede, tajomstvá a nápady, na ktoré vo všedné dni nie je čas. Možno sa vám to tak zapáči, že si tieto medovníčky budete piecť aj na Vianoce, dokonca i len tak pre radosť.

Špaldové medovníky
Vytvorte si s deťmi novú veľkonočnú tradíciu – spoločné pečenie medovníčkov.

Ingrediencie

  • 170 g špaldovej hladkej múky
  • 170 g špaldovej celozrnnej alebo žitnej múky
  • 1/2 balíčka korenia do medovníčkov
  • 1 PL škorice
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 3 vajcia
  • 100 g medu
  • 80 g práškového trstinového cukru
  • 70 g masla
  • 2 PL kakaa holandského typu (nemusíte dať)

Postup

Maslo s medom roztopíme na miernom ohni a necháme vychladnúť. Metličkou vyšľaháme vajcia s cukrom a postupne primiešame zvyšné ingrediencie. Cesto preložíme do igelitového vrecka a necháme v chlade odpočinúť do ďalšieho dňa.

Cesto je dosť lepkavé, môžeme si pomôcť a vložiť vrecko do misky, aby sa nám ľahšie prekladalo, a zvrchu prikryť. Ďalší deň cesto vyberieme a môžeme rovno spracovať. Rúru zohrejeme na 160 °C. Pri vaľkaní treba riadne pomúčiť pracovnú dosku i valček.

Vyvaľkáme na hrúbku zhruba 4-5 mm, vykrajujeme tvary a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme na strednej priečke asi 10 minút. Medovníčky sú ihneď mäkké. Ak chcete chrumkavé, nechajte v rúre o 2-3 minútky dlhšie. Zdobiť môžete tradičnou bielkovou polevou alebo roztopenou čokoládou. Chutné sú aj samotné.

Tip: Ako si vyrobiť práškový trstinový cukor

Práškový trstinový cukor si spravíte z trstinového tradičného jednoducho v mlynčeku na mak alebo ešte lepšie a bez námahy v elektrickom mlynčeku na kávu. Ak prihodíte kúsok vanilkového struku a po rozdrvení presypete cez sitko, aby ste odstránili prípadné zvyšky struku, získate ešte aj intenzívnu vanilkovú arómu.

Ak chcete poradiť, ako deťom pripomenúť veľkonočné zvyky, prečítajte si Veľká noc v modernej dobe.

  • Komentáre
  • Podobné články
0
Novinky Rozhovor

Prečo povedať noseniu áno – rozhovor s Janou Felcanovou

0
Zdravie

Čaj pre zdravie celej rodiny

0
Novinky Varíme deťom Zaujímavosti Zdravie

Kedy začať desiatovať?

Navigácia

Magazíny