Keď začne teplomer ukazovať chladnejšie hodnoty, vymieňame limonády za teplé čaje, kakao alebo horúcu čokoládu. Aj pri príprave nápojov na zahriatie sa viete s vašimi deťmi vyblázniť. Stačí popustiť uzdu fantázie.
V jesennom i zimnom období je dôležité zahrievať sa nielen zvonka, ale aj zvnútra. Deti po veľmi krátkom čase omrzí pitie rovnakého nápoja dookola. Vtedy treba prísť s novou alternatívou, ktorá bude chutiť nielen vašim drobcom, ale aj vám.
Ovocný hrejivý nápoj
Jeseň je neodmysliteľne spojená s vôňou ovocia a korením. Jabĺčka, pomaranče a klinčeky sú priam nevyhnutnosťou. Zázvor posilňuje vašu imunitu, je však vhodný pre deti až od 2 rokov.
Budete potrebovať:
- 1,5 kg jabĺk
- 1,5 kg pomarančov
- 20 g zázvoru
- 1-2 ks celej škorice
- klinčeky
- vodu
- 2 polievkové lyžice cukru (môže sa vynechať)
Ošúpte ovocie, jablká zbavte jadra a nakrájajte ich na mesiačiky. Zázvor nakrájajte na menšie kúsky a do hrnca ich pridajte spolu s jablkami a polovicou pomarančov. Druhú polovicu týchto citrusov odšťavte a šťavu s dužinou pridajte do hrnca spolu s cukrom. Zmes zalejte vriacou vodou, pridajte škoricu a pár klinčekov. Varte, dokým jablká nezmäknú a nezhnednú za občasného miešania.
Ovsená čokoláda
Teplý čokoládový nápoj deti nikdy neodmietnu. Základom je kvalitná čokoláda s vysokým obsahom kakaa. Vyhnete sa tak zbytočným cukrom.
Budete potrebovať:
- 60 g kvalitnej horkej čokolády
- 1 čajovú lyžicu mletej škorice
- 400 ml ovseného mlieka
Do hrnca dajte nalámanú čokoládu s trochou mlieka a zahrievajte na menšom plameni, kým sa čokoláda nerozpustí. Následne pridajte zvyšné mlieko, škoricu, premiešajte a zohrievajte, kým mlieko nie je horúce a chute pekne prepojené.
Horúca vanilka
Tento recept vám prinesie naozaj chutnú dobrotu, ktorú môžete deťom pripraviť za odmenu. Pokiaľ máte radi vanilku, tento nápoj si zamilujete aj vy.
Budete potrebovať:
- 1 balíček práškového vanilkového pudingu
- 500 ml mlieka (pokojne môže byť aj rastlinné)
- 200 ml aspoň 16 %-nej smotany
- 5 lyžíc medu
- 1 vanilkový lusk alebo vanilkový prášok
Puding si rozmiešame v mlieku a smotane, pridáme med a vnútro dužiny vanilkového lusku (alebo vanilkový prášok) a varíme na miernom ohni. Zmes neustále premiešavame, až kým začne hustnúť. Vtedy je dobrota hotová a môžeme ju naliať do pohárov a pochutiť si spolu s malými maškrtníkmi.
Veríme, že sme vás inšpirovali a odteraz budete doma trocha experimentovať. Zimné a jesenné mesiace nemusia byť len o čaji a kakau. Stačí načerpať trocha inšpirácie a toto sychravé obdobie zvládnete bez problémov.